Sverigeresan

Då har man klarat av ännu en resa längst sveriges blåa band och skillsmässodike. Man slutar nog aldrig att häpnas över hur vackert det är längst hela kanalen men jag tror snart att jag har fått ett favvoställe, nämligen sjön Viken. Inte bara för att det är den minsta sjö jag sett eller för granskogarna runtomkring där de sju dvärgarna och Sagoslottstanten bor utan för alla gula näckrosor och den tragiska historien som följer Viken.

När man var klar med kanalbygget hade man lyckats skapa en vattenväg genom hela landet som tog fartygen hela 91.5 meter upp över havet och ner igen på andra sidan, man var stolt och ville sätta ut ett orienteringsmärke för att märka ut denna högsta landpunkt. Man gjorde en stenstaty som man under vintertid skulle frakta över sjön Viken med hjälp av två oxar, dessa oxar var bra och stabila djur som också var väldigt värdefulla. För att försäkra sig om att inte missta dessa ståtliga, vackra djur när vintern kom så satte man en liten pojke uppe på släpet och sa till honom:

Brister isen pöjk, då ska du ta den här kniven och skära av repet.

Isen brast och pojken gjorde precis som han blev tillsagd och skar av repet för att rädda oxarna, men pojken själv satt på fel sida repet, han blev kvar uppe på Obelisken när isen öppnade sig i ett stort svart hål och sköljde ner dem på bottnen av Viken.

Man var ute i Viken och hämtade upp statyn senare för att äntligen kunna märka ut punkten, och pojkens mod ärades med en staty som man också kan se under vägen. Han sitter på samma sida som Obelisken längst kanalkanten. Jag ska försöka få en bild på detta på nästa resa.

Jag har också promenerat till Vreta med gästerna och där såg jag den vackraste kyrkan ever! Bilderna får tala sitt eget språk så kan ni alla bilda er egen uppfattning men Vreta byggdes på 1100-talet och var ett nunnekloster fram till 1580-talet då de sista nunnorna dog ut, sedan dess har det varit en församlings- och begravningskyrka. Där inne finns det gravkor med riktiga människor i från 1600-talet!!

En tur förbi Vadstena och sedan Läckö så vart vi i hemmahamn igen.

0 reaktioner på ”Sverigeresan

 1. Thanks for the guidelines you have discussed here.
  Yet another thing I would like to say is that computer system memory requirements generally rise along with other developments in the know-how.

  For instance, whenever new generations of processors are
  made in the market, there’s usually a similar increase in the dimensions demands of all computer memory and hard drive room. This is because the program operated through these processor chips will inevitably rise in power to use the new technology.

 2. Thanks for your publication. One other thing is the fact individual American
  states have their very own laws that will affect house owners,
  which makes it very difficult for the our lawmakers to come up with
  a brand new set of recommendations concerning foreclosed on homeowners.
  The problem is that each state has got own legislation which may interact in
  an unwanted manner in terms of foreclosure procedures.

Lämna en kommentar