Blåval och polarnallar!

9 juni

Vi satt i bilen och höll andan, hyperventilerade och kollade på klockan större delen av vägen till flyget. Vi var ute i god tid men av någon anlednig var de totalstopp på typ alla vägar i hela Göteborg. Vi rusade in på flygplatsen 4 minuter innan väskincheckningen stängde men han tack och lov att lämna in väskorna. Direkt efter hittade vi MaskinistPär i en annan väskkö så vi hade sälskap bort till gaten. Dessvärre var säkerhetskontrolleen fullare än nånsin så när vi väl kom igenom så fick vi rusa bort till gaten på final call och kasta oss in i en flygbuss och åka ut till ett mindre propellerplan som tog mig, Erik, MaskinistPär, KaptenKenth, MatrosJonas, KaptenLenart Direkt till Oslo. Där mötte vi även upp GuideJens och StyrmansGustav innan vi åkte vidare upp till Longyearbyen. Vi landade som vanligt i solsken mitt i natten och åkte bort till Freya och Origo för att lämna av väskor innan vi fortsatte bort till Riggen där vi skulle sova.

 

Fyra väldigt trötta människor stupade till kojs i vårat rum.

 

 

10 juni

Jag fick träffa MässGustav och PraktikantClara ganska tidigt på morronen tillsammans med övrig besättning. Vi städade hytter fram till 13 och drog till Kroa tillsammans med Origogänget innan 12 glada kineser kom ombord. Vi han tuffa ut en bit i isfjorden innan vi fick syn på en blåval, samma visa som förra året på Freya när vi också fick se en blåval på första timman av första turen.

 

 

11 juni

Strålande sol och isbjörn kan sammanfatta dagen. Kineserna köpte wiskey och satte sig uppe på bryggdäck redan på förmiddagen och besättningen var inte långsamma med att haka på tränden som slutade med lunch där uppe. Vi dukade upp långbord och buffe och så fick vi sitta och gassa i solen samtidigt som vi jobbade på d-vitamin-förådet. Isbjörn har vi såklart också fått se idag, en hona med två ungar.

 

 

12 juni

Vi har gått neranför Hornsund och runt udden längst ner under natten. Jag har aldrig varit på denhär sidan av syddelen av ön förut! Helt nya och okända farvatten för min del! Så spännande. Malmö har också åkt åt det här hållet så vi ser henne ibland i horisonten.

Jag fick ett par örhängen av en av gästerna idag. Under middagen. Superroligt då jag letade som en galning efter mina vita pärlor innan jag åkte men inte hittade dem och nu fick jag ett par istället!

 

 

13 juni

Idag hade jag frukosten själv så Gustav fick sova, jag tror han behövde de för han har varit trött ett tag.

VALROSS!! Jag älskar valrossar! Idag hade vi två vuxna med en liten unge imellan sig, jag stod och såg på dem hur länge som helst och tröttnade inte.

14 juni

Första dagen med sovmorron, Gustav hade frukosten idag så jag sov till 8! Vi började förmiddagen med gigantiska isberg som vi var tvungna att ta kort på, dessvärre var inte alla lika imponerade som jag men de var helt gigantiska! Vidare hade vi en isbjörn som såg ut att kunna promenera hela vägen fram till båten om han bara inte hade tvärvänt 50 meter bort och börjat gå rakt upp mot land istället. Vi fortsatte med en björn som galopperade fram och hade fått vittring på nått, men den rörde sig snett upp mot land efter ett tag så vi såg den inte på riktigt nära håll. Nu på kvällskvisten har vi haft fler isberg och en mammanalle med två små. Dagen har med andra ord varit proppad med björn! Tänk att det var här alla björnar gömde sig!

 

 

15 juni

ÄRTSOPPA IDAG!!!

Jag älskar torsdagar för det innebär ärtsoppa, vanliga sjömän kanske glädjer sig åt punchen eller c-vitaminen andra blir glada för pannkakor men jag älskar ärtsoppa! Hela dagen gick väldigt snabbt, jag gick upp och plockade fram frukost med Uffe, städade med Gustav och han spela världens snabbaste omgång yatzee som tog ganska exakt 8 minuter innan lunchen (stekt fisk och potatis med en remoulad-liknande sås) skulle fram. Självklart hittade gästerna en björn ungefär 20 minuter innan lunchen och bestämde sig för en zodiaktur men det är väll fjärde eller femte gången en björn dyker upp en halvtimme innan maten på den här kryssen så vi är vana.

Under eftermiddagen bettade både besättningen och gäster på hur vida vi skulle frysa fast i isen eller komma ur den på vägen söder ut och jag kan säga att vi satt ganska hårt ett tag. Uffe ville muntra upp stämningen på bryggan och kom med popcorn medan jag försökte muta med te. I sånna här lägen är jag väldigt glad att ha Emil som kapten, han bara skrattar åt hela situationen och stressar inte upp sig i onödan eller blir sur som andra kanske hade gjort. Vi kom loss till slut och gästerna skålade i wiskey efteråt. Sen blev det servett och duk mangel för finmiddagen så de hinner stå i press och därefter även den efterlängtade ärtsoppan!!! Lite rolig situation varje middag med gästerna dock. Alla är från kina och endast tre stycken förstår engelska så de blir ett fasligt liv när vi försöker förklara vad de äter, hur de ska äta de och när vi försöker hålla kvar dem för efterrätt. För att vara helt ärlig så är de till och med svårt att få dem att koma klockan 19 varje dag, de droppar in mellan 10 och 19,30 vilket gör att vi måste springa jättemycket och varva huvudrätt, disk, efterrätt, dricka och mer disk varje kväll.

 

 

16 juni

Under natten har vi legat i discobukten för ankars och efter frukosten skulle gästerna i zodiakerna och åka ut till en strand. Där skulle det finnas ett berg med en dalgång precis som en canyon där massa fåglar bodde och hade bon. Större delen av besättningen hade aldrig varit i land här så efter att vi var klara med frukosten så hoppade vi i den tredje zodiaken och hängde med bort. Det var helt fantastiskt! En kort stenstrand och en lång gräsmatta med revben från en eller flera grönlandsvalar utspritt, längst bort mot klippan forsade det ut en vattenström från canyonen och renar gick på slänten och betade. Svein och Jens hade varit ute tidigare och kollat att det inte fanns någon björn inne i canyonen och de gick före även när vi skulle in. Massa rävar smög omkring nedanför klipporna för att få sig en matbit och vi smög in för att få oss ett par bilder. På vägen mot båten igen hittade vi en massa renhorn som vi tog kort med innan vi fortsatte mot Freya.

Vid trefikat kom en del gäster och drack te. En hade med sig små inpackade bollar med te som han bjöd oss att smaka på. Det var alltså ett 13 år gammalt te, ju äldre destu finare och de finaste teerna var 30 år! Teet var ett svart te inpressat i ett mandarinskal som man kunde brygga minst 4 koppar på och de var bra för magen. De doftade av varma sommardagar i stallet och väckte trevliga minnen från de somrar jag var på ridläger. Jag blev väldigt kär i teet och fick en teboll!

 

Jag sitter i skrivande stund och fixar en presentation och ostindiska companiet och kinas president som var ombord för ett par år sedan. Guiden trodde det skulle uppskattas bland alla våra gäster som så lägligt är just från kina. Får bara hoppas att de går bra med tolken.

 

Lämna en kommentar