Gruva 3

Så efter den sista turn-arounden för den här gången så blev jag och Nicklas lediga! Hela besättningen åt lyxmiddag på hotellet och sen drog några vidare till Carlsberger för att riktigt slappna av. På morronen idag var det inte fullt så trevligt och avslappnat och jag spenderade förmiddagen i horisontalt läge.

Vid 13-tiden kom en buss och hämtade upp oss och så begav vi oss iväg mot Gruva 3 där vi sedan spenderade 3 timmar på guidad tur. Vi matades med massa spännande information om Svalbard och Longyearbyen som gruvsamhälle förr i tiden. Gruva 7 är fortfarande i bruk här i Longyearbyen och Svea är en annan gruva som är i bruk i Barentsburg. Hela turen avslutades med en vandring in i Gruva 3 där vi fick se de olika lagren i bergen, tågen och rälsarna och sist men inte minst en Fröbank. Alltså INTE den stora globala fröbanken som visserligen inte ligger långt bort men en annan mindre fröbank där man sedan 27 mars lagrar massa data från Mexico. Tydligen är de information om världen som ska lagras där i 500 år så att hackers inte kan komma och skriva om historien. Guiden berättade också att man i framtiden vill öppna upp mer av gruvan och börja köra tågen med turister. De hade varit så himla coolt och då kommer jag lätt tillbaka!

Under kvällen kom delar av den nya besättningen som börjar jobba imorron. Vi ska ta våran sista lediga dag här och åka iväg till museet och kolla runt i butikerna. Jag måste packa lite också, det är mycket saker man har hunnit sprida ut på båten under 8 veckor. Jag var smart och började så smått igår men man ska ju helst kunna dra igen dragkedjan på väskan också!

Jag filmade bara i gruvan så ni får se de senare på film men jag bjussar på den här coola bilden som vi fick från en gäst ombord nu på sista kryssen!

 

Lämna en kommentar