Första kryssen för året

Lördag 18/3

Efter en utmattande tur över Barents hav (som för övrigt fick 7 av 10 i stormighet av den mer erfarna delen av besättningen) var det dags att unna sig någonting roligt. Audun tog med oss på en galet rolig skotertur genom Longyearbyens angränsande vildmark. En snöskoter är ingen liten pryl så jag ville inte köra själv. Att åka med Emil var absolut inte ett alternativ så Nicklas fick ta den smällen. Istället fick jag sitta bakom finaste Mattias som lovade dyrt och heligt att köra lugnt.

Fem minuter senare tjöt jag av skratt och hetsade stackarn att köra så snabbt de gick över alla gupp, lyckligt nog tog han det med ro och gjorde som jag ville och vi flög fram i en jädra fart, vi satt alltså på 500 hästar.  Färden tog kanske 40 minuter och väl framme så fick vi klättra ner i en isgrotta och kolla på en fossil (ett löv). Sjukt läskigt att klättra 10 meter ner och släcka pannlamporna och sitta instängd där i totalt mörker.

Väl ute i friska luften där näsorna förfryser så fick vi känna på stabiliteten på skotrarna och köra ner för stup typ, eller branta bergssluttningar. Jag trodde min sista stund var kommer ett tag, samma känsla som när man åker Balder och precis ska ner i första backen. Mattias skötte sig alldeles utmärkt och gasade så jag nästan fick andnöd av allt skratt. Vi vart hemma igen alldeles för snabbt och helt slutkörda i hela kroppen. Alla satt med varsin kaffekopp som zombisar.

Under de sista dagarna innan gästerna kom så har vi pysslat, frusit, skrapat is inne i byssan och ätit god mat, precis som det ska vara här uppe i Arktis, kan tillägga att det är 32 minus ute nu.

 

Söndag 19/3

Jag trodde det var torsdag imorron när Christian berättade att de blir soppa, men de visade sig att det bara är söndag. Tänk vad fel man kan ha! Jag älskar verkligen känslan av att bara koppla bort omvärlden och inte ens behöva bekymra sig om vilken dag det är när man är till sjöss, ärtsoppa eller ägg och bacon bestämmer vilka dagar det är!

Förutom en klarblå himmel med strålande sol, 10-15 grader kallt och spegelblankt vatten så har söndra Svalbard även bjudit på is och inte bara en utan två isbjörnar. Enligt våra eminenta guider Eirik och Ole så var det en hane som dregglade efter en hona, det är parningstider för våra polarnallar nu. Vi la oss stilla i isen och hoppades på ett litet besök men de höll sig ett par hundra meter bort. Nu har vi lämnat Hornsund och är på väg till Bellsund (mitt sund) och hoppas på en lika fin morrondag! Vi beräknas komma fram tidigt imorron bitti.

Till middagen idag fick vi paté som förrätt och kyckling med ristimbaler och currysås till huvudrätt. Efter att ha slukat min paté som en hungrig gris har jag kommit fram till att jag önskar mig paté som förrätt när jag fyller år! Paté och Christians chokladbollar!

 

Det har börjat rulla lite nu på kvällskvisten så jag ska dricka upp mitt te och gå ner till Nicklas och sjösäkra allt i baren!

 

 

 

Måndag 20/3

När man befinner sig i Arktis händer det att däcket blir halt av is och snö, då går matroserna och saltar så att gästerna ska kunna stå stadigt med kamerorna. Saltet har en förmåga att fastna under skorna och sen är alla heltäckningsmattor i hela båten marinerade i stora saltfläckar. Det är jobbigt att dammsuga upp.

Våra fina matroser bankade loss närmare 15 ton(!) is från båten och kastade ner ankaret för att låta gästerna tag en första tur i zodiakerna. Vi fick tillbaka 15 ispinnar till middagen, men han städa hytterna under tiden de tog för dem att bli kalla.

I skrivande stund är vi på väg till Polpynten för att hälsa på valrossarna, vi hoppas i alla fall att de finns några där. Gästerna blir purrade vid 05:00 OM de är några hemma. Annars blir det frukost som vanligt.

 

Tisdag 21/3

De blev inga valrossar vid Polpynten men alla var ändå vakna och riktigt hungriga till frukosten! I övrigt gick förmiddagen i ett naffs och vi han till och med vila lite innan lunchen. Jag och Nicklas börjar bli riktigt sammansvetsade i rutinerna nu så allting går som en dans för det mesta. Förutom idag när Nicklas skulle dammsuga i två hytter och klampade in i Andreas hytt för ett eluttag medan Andreas själv låg omedveten och sovandes i kojen. Stackars Nicklas blev livrädd när han insåg att någon faktiskt sov där. Själv stod jag dubbelvikt av skratt! Andreas sa efteråt att han inte märkte ett dugg. Efter lunchen for gästerna iväg i zodiakerna och var borta i flera timmar. Besättningen hade salongsmys och drack kaffe, jag låg och snarkade i soffan. Det var ett gäng lyckliga istappar som kom tillbaka iallafall för de hade fått se både valrossar och sälbäbisar OCH en jättefin solnedgång.

Jag ska öva på eftermiddagens sysselsättning i kojen nu.

 

Onsdag 22/3

Natten till idag kom finaste Mattias med isblå ögon in i hytten och purrade oss för ett norrsken. Både jag och Nicklas galopperade upp på bryggan och sen stod jag ute på däck en lång stund och frös hela vägen in i märgen med det var så värt. Föreställ er ett mjukt, vitt stråk av en dimma som lika väl hade kunnat vara änglar, förföriskt dansandes över himmelen, fina stjärnor och en ständigt pyrande solnedgång i andra änden av synfältet.

Vi har haft turen att ha en lika fantastiskt fin dag! Såg min första valross för året, och den andra. En sån halvstor hög med dallrande brunt hull som man bara vill nypa i! En helt outstanding soluppgång (säger ju att de alltid är finare än nergångarna) och en fin nergång nu på kvällen.

Till middagen hade vi dock inte lika tur, Christian hade missat lite på dagarna och fixade ärtsoppa och pannkakor till dagens middag…  Det gör såklart inte så värst mycket, våra gäster är inte så himla noga med ärtsoppan på torsdagar, inte alls faktiskt. För att skapa mysstämning dagen till ära så passade jag på att duka med Gunnels fina ljus också, tack Gunnel för att jag fick ta med dem! Det blev så himla fint och gästerna blev glatt överraskade. Christian kanske släpper en fin bild till mig så du får se.

Lämna en kommentar