Tatueringar

Jag har funderat över olika tatueringars betydelse länge nu så jag googlade det för att läsa lite mer, och det var sannerligen inte lätt att hitta! Men nu har jag suttit i ett par timmar och här har vi ett gansla intressant resultat!

Luffarprickar
ska tatueras på egen hand, vara placerade i en V-formation och kunna döljas när man håller tummen mot pekfingret. I Sverige förknippas luffarprickarna med sjömän, kåkfarare och luffare. Betydelsen varierar. Ex Sjömän som rundat Goda Hoppsudden, Kap Horn och Kap Verde. Luffare med v-formade prickar ”Vi Vandrar Vidare”. 

Sjöjungfrun
En mytologisk figur som har existerat i olika kulturer under tusentals år. Populär kring Medelhavet där symbolen har sitt ursprung. 

Svalan
Som alla fåglar är svalan en länk mellan himmel och jord. Den är starkt förknippad med avfärd och återkomst. Svalor avbildas oftast i par. 

Koifisk
Den japanska karpen står för resultat och styrka och kommer från traditionella asiatiska myter. Extremt populär i Asien där den har mycket hög status. 

”Hold” och ”Fast”
Två ord som man tatuerat på knogarna på var sin hand skulle hjälpa sjömannen att säkrare ta sig fram i riggen. 

Gris och Tupp
En gris och en tupp tatuerad på var sin ankel skulle skydda sjömannen från att drunkna. De här djuren fraktades av de flesta skepp i träburar på däck. Om skeppet gick under flöt burarna med sina djur. Oftast var grisen och tuppen de enda som överlevde en förlisning. 

Fyr
En tatuerad fyr tillsammans med namnet på sjömannens hemstad var tänkt att ge honom tur på hans resa. 

Kompassros eller stjärna
Två stjärnor, en nautisk stjärna eller en kompassros skulle alltid visa vägen.
Sjömän tatuerade in en kompassros för att stjärnorna alltid kunde vägleda dem rätt. En symbol som både skyddar och vägleder. 

Ankare
Ett tatuerat ankare betydde att sjömannen har korsat atlanten.

 Delfinen
För de gamla grekerna stod delfiner för både det övernaturliga och för visdom. I dag symboliserar de energi, välstånd och kamratskap. 

Fullriggare
Ett fullriggat skepp betydde att ägaren hade rundat Cape Horn.

Sköldpadda
En sköldpadda innebär att man har korsat ekvatorn. 

Drakar
En drake betydde att han hade tjänstgjort i Kina.
En gyllene drake symboliserade att sjömannen hade korsat datumlinjen.

Lämna en kommentar