Vi välkomnar in 2017

.. och nu måste man åter igen lära sig att inte skriva fel år varje gång man skriver datum. Lika jobbigt varje vår.

Hösten har varit ganska motig och den som följer Ostindiefararen Götheborgs öde vet väll vid det här laget att hon praktiskt taget kommer vara borta om 10 år. Det blev beslutat att hon ligger kvar i Eriksberg till 2018 och sen flyttas till Stena-kajen där hon så småningom kommer bli en ”besöksmagnet och eventplattform” så eventpersonen i mig borde väll vara glad. Men redan nu kan man förstå att ingen kommer fortsätta jobba med underhåll i den utsträckning som krävs för att delar inte ska börja ramla ur riggen inom ett par år, man kommer bli tvungen att plocka ner hela riggen som en säkerhetsåtgärd och sen kommer allt annat så småning om torka ut. Skeppets sista segling är troligen redan gjord, jag minns att jag stod uppe på däck i Amsterdam, svetten rann, jag skulle säga hejdå till alla och bege mig mot flyget. August hade redan frågat om jag inte skulle stanna i alla fall till England men jag skulle hem och packa för en flytt till Portugal, och innan en flytt hade jag en sambo att spendera lite tid med. Men jag tog en vända över däck och tänkte att det kanske var sista gången, men som alla andra gånger förut har jag sedan föst iväg tanken och börjat fantisera om Kina. I september i år kommer våra certifikat börja försvinna, sen kommer Götheborg aldrig mer att vara kapabel att lämna hamnen. Vi kommer aldrig att kunna få tillbaka alla undantag, säkerhetsklassningar och annat som behövs för att ge oss iväg om oväntade pengar skulle ramla in. Det värsta med soppan är att folk kommer fram och säger grattis.. Till vadå? Till att bura in ett lejon? Till att förstöra Göteborgs största kulturarv? Till att döda drömmen som Hendrich König, Colin Campbell och Niclas Sahlgren en gång hade om förstärkta relationer med Kina. Vet politikerna i Göteborg ens vem vi har att tacka för Sahlgrenska, Chalmers och Stadsmuseet?!

 

En annan sak som har gjort ont hela vägen in i själen är alla tidningsartiklar som GP har levererat under hösten, jag menar hallå, GP är våran vän. Ändå kan man läsa artiklar vars syfte är att belysa hur mycket pengar skeppet har kostat. Bara för att jag skulle kommentera en artikel specifikt så ser jag att den nu är borttagen, med rätta då innehållet inte alls stämde. Men man kunde läsa att man bland annat spenderat 200 miljoner för att öka jobbmöjligheter. I samma stycke frågas det om dessa pengar verkligen skapat jobbmöjligheter och svaret blev tveksamt. I själva verket var dessa pengar inte skattepengar utan från amf och pengarna gick inte direkt till skeppet utan till praktik för arbetslösa som då iof hade praktik ombord men att inte kunna svara på om detta ökat möjligheter till jobb, hallå i nattmössan.

 

Ja som ni kanske förstår så har all energi verkligen bara runnit av.

 

För att avsluta på topp återkom dock lite energi igår när finaste Uffe smsade att han var borta på Malmö och frågade om jag ville komma över på en kopp kaffe. Jag kastade mig i vild galopp mot bussen med Bea i släptåg och väl framme var det FULL RULLE. Malmö lämnar på Lördag eller Söndag mot valsafari på Tromsö. Jag fick preliminärt höra att jag förhoppningsvis går på Origo den 8 mars och Freyahjärtat kommer inte gå fören i April. Uffe kommer vara uppe i Sarek och fiska till maj, se kommer han med, ska kolla läget med Peder och se om/när han kommer upp isf. Med lite tur kommer Erikälskling att följa med upp efter examen också.

 

Fattar ni var det innebär??

För första gången på 5 år spenderas sommaren kanske tillsammans. Det var väll på tiden nu liksom.

Erik beslutade sig för att vara snäll och hjälpa mig med en sjukt trög sluss 2011 på Göta kanal.

Ingvar Oldsberg I gt

Ända sedan Ingvar oldsberg var med i gt för nån vecka sedan för att ha räddad kranarna i Göteborg så har många från skeppet försökt få tag i honom. I sista meningen står det nämligen att hans nästa projekt blir att rädda Ostindiefararen.

 

När jag och Ellie lunchade med Dylan och Megan så kom han ju som ni vet förbi med gt och resultatet går att läsa här:

http://www.expressen.se/gt/ingvar-oldsberg-kan-bli-gotheborgs-raddare/

 

Vad jag gör just nu? Jag försöker sitta i en bil utan att kvävas eller rapa upp för mycket choklad.

20161014_171743

20161014_171614

Hjälp Götheborg

Hjälp världens vackraste skepp, Göteborg, att fortsätta segla!

Ingen kan ha missat kampen om att få behålla vårat fina fartyg hemma, eller seglandes under svensk flagg. Nu behöver vi ca 800 namn till för att nå 5000! Hjälp oss i vårat försök att rädda Götheborg. Klicka på namninsamling för att delta!

b234dc84937ab160_400x400ar

Help the world’s most beautiful ship, Götheborg, to continue sailing!

The fight to keep our ship at home, or sailing under Swedish flag contiues. Now we need about 800 names to reach 5000 in our petition! Help us in our effort to save Götheborg.

To the petition:

Namninsamling

Lite tjärdoft i vardagen

Ombord på både Freya och Origo har det funnits någon form av tjärad tamp i närheten av bryggan som jag har kunnat gå och dofta på i smyg. Men nu hemma på landbacken igen gör man såklart allt man kan för att inte bli landkrabba. SOIC har tjärhelg på stora damen och alla vet vad det innebär!  Skeppsmys!!  Själv tog jag en minut för att titta på våran nya granne.  Freya flyttade från Lindholmen till Eriksberg igår.

 

MS Freya

 

Det ser inte ut som om någon är ombord,  annars hade jag lätt bjudit över dem till kajutan på en gameldansk!

 

Det är ganska mysigt annars att bara stå uppe på soldäck och minnas svunna tider.  Vi måste göra någonting och de fort för detta fantastiska skepp kan inte få försvinna ur mitt liv.

 

Soldäck

 

 

Kajuan

Dunbollar och sol!

Vi stannade hos Ellie till sent,  spelade ukulele,  schlagerspel och hade kul. När jag kom hem var jag ganska pigg så låg i sängen ett par timmar och lyssnade på musik,  till slut var klockan 04.16 och jag tänkte att du måste jag verkligen somna så jag gick upp och tog ett glas vatten,  gick och la mig och försökte verkligen,  men de bara snurrade runt massa tankar om isbjörnar,  narvalar och min mentala packlista. Så typist!  Det är ändå på midsommarnatten jag ska drömma om min Erik men jag tänkte på isbjörnar..  Haha tyvärr Erik jag kommer gifta mig med en vit lurvig björn.

 

När klockan var fem satte jag mig i soffan och tittade ut på Ramberget och himmelen, jag var väldigt nära på att dra på kläder och gå ut men jag höll mig ifrån det.

Vid 9 ringde klockan så jag masade mig upp (och hade ändå sovit nån timme eller tre) och tog en kopp kaffe innan jobbet.  Jag erkänner att jag har mått bättre förr. Typ därför jag inte kunde sova. Kunde inte riktigt få ner nån mat men promenerade med Ellie till skeppet och reagerade över hur otroligt varmt det är!  Skulle det inte ösregna idag?  Sen hittade vi två supersöta måsbebisar!!  Liksom hur söta!

Måsbebisar på piren!

 

 

Sorg

Under våren har jag gått omkring och hoppats att någon kines ska gå in som sponsor till skeppet så vi äntligen kan få segla till Kina. De visade sig att de skulle bli tvärt om och nu ligger hon istället ute till försäljning. Eller ja riktigt så är de inte, vi söker delägare, kan v inte hitta någon så står de i stadgarna att hon ska överlämnas till Göteborgs Stad. Jag vet inte riktigt vad vi vill. Göteborgs Stad kommer kanske inte vilja segla utan mer lägga henne permanent med guidning och event ombord, då kommer hon till slut bli ett nergånget torrt, färglöst vrak. Vi vill ut och segla. Hela seglingskapitlet känns inte klart än. Jag kom aldrig till Kina, inte till Amerika heller som det var tal om innan. Jag hoppas verkligen att de går in en sponsor som vill hålla henne seglandes. Brytpunkten har legat framför oss ett par år men vi har på något sätt alltid överlevt, nu är de allvar på riktigt. Det kommer behövas en större förändring. V är många som har suttit de senaste dagarna och skrivit om olika förslag på vad vi ska göra nu för att sätta någon form av boll i rullning, och vilken typ av boll detta skulle vara. Förslag mottages tacksamt! Vi har i alla fall enats om att skriva ihop varsin text om vad hon har betytt för oss, jag vet inte ens vart jag ska börja. Hur förklarar man på en a4 vad detta skepp innebär? Hur hela mitt liv har påverkats av ett skepp? Nästan alla vänner jag har idag har jag mött via skeppet eller min treåriga kandidat som jag pluggade på grund av jobbet jag har haft på skeppet. Alla somrar sedan 2009 är fyllda av minnen från seglingar eller Stenpiren där vi låg med skeppet. Min höjdrädsla övervanns uppe på storbramråt. Mitt livs första norrsken skådades från fördäck. Mitt möte med Kronprinsessan skedde i kajutan. Jag kletade ner Kinas president med tjära och sa mjao på väderdäck. Jag träffade även min sambo på en utbildning som jag pluggade på grund av skeppet.

Två saker är helt säkra, listan kan göras oändligt lång, och mitt liv idag hade inte varit desamma utan henne.

Den tjocka damen.

20130601_203117

Friluftsresedagarna.

Ja jag är fortfarande sjukligt upptagen av allt och inget vilket borde göra att jag har tusen saker att berätta om men istället sover jag uppenbarligen på all ledig tid som jag inte pluggar inför tentor.

Igår stod jag på Friluftsresedagarnas mässa på Järntorget (där jag stod för SOIC). När jag kom hem passade jag på att sova i tre timmar innan Erik puffade på mig och tyckte att jag borde vara tillräckligt pigg för att följa med och handla. Jag var på mässan ett par timmar även idag och sedan hade jag möjlighet att lyssna på ett föredrag om Amazonas och Galapagos. Jag har nu lärt mig att man INTE ska åka till Galapagos och vara på en ö och utgå därifrån varje dag, då kommer man inte långt. Bäst är att åka med en båt runt om öarna och bättre än bäst är att segla dit själv, då har man mer tid! Så nu är jag mer taggad än någonsin på att segla jorden runt! Alltså först karibien med de vilda simmande grisarna, vildhästön och sedan Galapagos.

En ridtur på Grönland och en dyktur på Maldiverna och Filippinerna är redan inräknade.