Svalbard, första törnen 2018.

Det var kort om tid och väldigt mycket som skulle förberedas under den första veckan i mars. Avgång blev satt till den 6 och vi handlade, städade, inventerade som tokar, jag och Carro. Några gäster kom ombord och sen var det bara att kasta loss. Vädret på uppfarten var en aning gråare än förra året men vi han se destu mer. Vi tog tillexempel en sväng in i Trollfjorden där jag var 2008 med Georg Stage, vi blev polcirkeldöpta och stannade en stund i Tromsö för att hinna gå på inte mindre än två museum. Ett av museerna handlade om arktis och där fick jag lära mig att valrossar faktiskt har ett penisben..

När vi rullat över till Svalbard tittade solen fram och vi hade en första kryss som mest handlade om en väldans massa god mat, våran kära kock Roggan kommer ju från en tvåstjärnig michelinkrog så annat var bara att glömma.

Vi såg den första isbjörnen 2018 (vi han före origo) och fler blev det. Jag kan även passa på att berätta att både snö och issituationen var mindre än förra året, så även temperaturen. Jag tror inte vi kom under 20 minus någon gång under mars. Vi var inte direkt väldigt begränsade av is och bergstopparna var inte helt helt dränkta i snö.. Klimatförändring, check.

Efter den första kryssen hade vi en liggedag innan nästa kryss skulle börja. Det var väldigt tur. Efter att gästerna gått av så gick vi och besökte MaryAnnes polarrigg. Besättningen kom em lite olika sent men dagen efter, liggedagen, visade det sig att Erik hade ont i sitt knä. Stackaren fick höra både GammelErik, den halte och annat under dagen men det var ett faktum. Han kunde inte gå. Vi lämnade honom hemma och åt ute på kvällen. När jag kom tillbaka hem så låg han i sängen, jag tog tempen och visst hade han feber, 38,7 för att vara exakt. Det var bara att klä på honom och åka in till sjukhuset. Han fick antibiotika intravenöst och dropp med en gång. Han fick även stanna kvar över natten. Nästa dag krävde läkaren att ha kvar Erik i tre dagar under observation och flera doser antibiotika. Erik blev akterseglad, så att säga.

Den andra kryssen vi hade var aningen speciell, det var nämligen en skola från Hongkong med elever mellan 14 och 18 som forskade. Det gick inte att vara i salongen alls under den kryssen, den hade nämligen förvandlats till ett labratorium.  De visade sig också att de inte var så förtjusta i potatis, den som inte åt upp fick sin tallrik runtskickad i ett försök att låta andra hjälpa till och äta upp. Ingen fick lämna mat på tallriken och jag kan säga att det var en och annan tallrik som blev runtskickad under kryssen. Vi fick se riktigt många isbjörnar och nej, Erik blev aldrig upphämtad. Tydligen ville inte svullnaden i knät gå ner trots byte till starkare antibiotika och läkaren funderade på att skicka honom till Tromsö. Ett beslut fattades och samma dag som vi kom in med Freya igen så fick Erik ta flyget hem till Sverige.

Freya skulle ändå ligga stilla till den 19 april och Erik behövde en annan antibiotika som inte fanns här. Besättningen passade på att ta en tur med släde och hund efter att hytterna var färdigstädade och sen fick även jag och Carro en flygbiljett hem. Erik hade fått röda prickar i nacken och var trött och hängig. När jag väl kommit hem efter 8 timmar på resande fot hade han hunnit ett varv förbi akuten igen och jag kan säga att ”Ett par prickar i nacken” kan se ut såhär:

Såhär såg Erik ut över hela kroppen, i naveln, i handflatorna, överallt, och det kliade. Man kanske inte ser det så tydligt om man inte känner Erik men hela kroppen svullnade upp, Ansiktet såg fluffigt och hängigt ut, magen blev som en mjuk dunboll. Nu får han inte mer antibiotika utan har blivit satt på en ganska stark kortisonkur i två veckor istället. Stackaren.

 

Här hemma passar vi i alla fall på att njuta av den sköna värmen, fågelkvitter och sol!

Utanför Tromsö

I skrivande stund ligger jag nerbäddad i hytten. Eftermiddagspaus när den är som bäst. Hela resan upp hit har gått ruskigt snabbt, jag har knappt förstått att jag har varit ombordmönstrad i en vecka redan. Ska dock erkänna att de första tre dagarna gick som i en dimma, vi hade redan jobbat många långa timmar i en vecka innan avgång och väl ombord hade vi mycket kvar som skulle koma iordning och dessutom med 7 gäster ombord. Första dagen under gång gick vi till skagen där vi bunkrade alkohol. Sen, efter många vakna timmar kom första natten med ganska stora rullningar så vi slängdes fram och tillbaka i kojerna = omöjligt att sova. Dag två, helt outvilad, kämpade vi vidare med allt jobb fram till 23, gungades till sömns av Poseidons vågor och på tredje dagen skrattade jag åt precis allt ombord, bara för att jag var så trött. Men därefter började rutinen infinna sig både hos mig och mina två nya skeppskamrater Carro och Roggan.

Igår passerade vi polcirkeln lagom till tiofikat. Vi radade upp oss på led och turades om att hoppa i plurret och bli döpta av Neptun.

Efter min första sovmorron på två hela veckor (klockan stod på 07.30) Fick jag lov att vakna upp till Trollfjordens mystik innan vi avnjöt en helt fantastisk söndagsbrunch skapad av Roggan, Freyas privata michelinkock. Jag grät nästan av lycka. Dock inte helt säker på om tröttheten också kan ha spelat en liten roll där. Idag har vi tagit det väldigt lugnt och storstädat en av hytterna på övervåningen och tagit hand om tvätt. En välförtjänt paus innan Barents hav som troligen kommer bli en prövande övning. Men först ska vi titta in i Tromsö, vi kommer dit någon gång inatt.

 

Säsong 2 på Svalbard, en återblick

Bättre sent än aldrig, jag har spenderat januari och februari med att gå igenom och klippa ihop filmer från våren och sommaren 2017 på Svalbard. Det blev många skratt när jag satt och fick se saker som jag helt glömt av.  Tänkte att det var lika bra att få alltihopa färdigt nu innan jag kommer hem med nya filmklipp från 2018. 😀

 

episod 2

episod 4

episod 5

episod 6

G(r)ått Nytt (H)år!!

Summa sumarum. Vad hände egentligen 2017?

Till att börja med satte jag upp tre mål, att bli mer ekonomisk kan jag definitivt kryssa av på listan. Som ett exempel har jag nu ett privat pensionspar, ett långtidsspar och en ekonomiskt fri plan, jag jobbar smått med alla tre. Jag följer även Ett rikare liv, rikatillsammans och många fler bloggar, poddar och fb grupper.

Det där med hälsosam är alltid sablas svårt! Jag har verkligen slutat helt med gluten, inte speciellt mycket fusk alls. Därremot är socker eller framförallt choklad väldigt svårt. Skärpning på kolhydrater under 2018. Men jag vill här också påpeka att det är svårt med kosthållning när man är borta flera månader om året, framförallt när 5 av dem ligger på ett så avlägset ställe som Svalbard där det endast finns en, 1(!), matbutik.

Boken då. Ja den tog fart rätt bra under de första månaderna för att helt glömmas av under sommaren och fullkomligt explodera under hösten.  Jag kunde väll aldrig ana hur roligt det är att faktiskt skriva bok. Visst, jag kunde ha kommit längre om jag hade ansträngt mig mer, men en halv HarryPotter-bok på ett år. Grattis till mig. Målet uppfylldes kanske inte helt men jag är fullkomligt nöjd. Målet fortsätter över till 2018! Så kommer jag hålla min egen bok i handen julen 2018? Ingen vet, men det hade varit trevligt!

 

Vi åkte till Åre! Jag har (helt otroligt, jag vet) blivit bra på snowboard OCH lite mindre dålig på skidor (även om jag kommer hävda att detta påhitt är ett mordvapen).

Jag tog tåget hem själv för att…

 

Gå på mitt livs första melodifestivalen live i Göteborg!

Det var oväntat roligt och vi kom hem med choklad, chips och Sarah hade även en kryssning.

Jag förnyade mitt läkarintyg, köpte ninjaplast, Erik byggde om kaffebryggaren, jag lärde mig någonting nytt om mangofrön.

 

Jag fick möjligheten att följa med Origo upp till Svalbard i Mars. En uppresa av bästa sorten! Väl uppe i norr hade vi lite tid att landa innan första kryssningen. Denna tid bjöd på snöskoter, helt klart något av det roligaste jag gjort på länge! Vi klättrade ner under en glaciär, kollade på ett fosil och upplevde riktigt mörker. Under den första tiden där uppe på Svalbard upplevde jag också riktig kyla. Vi såg på norrsken, isbjörnar, sälar och stora fluffiga gäster som verkligen gjorde allt för att klara av att stå ute på däck och ta kort i kylan. En del av dedär jackorna var inte att leka med. Jag fyllde år där uppe och blev firad av besättning och gäster. Jag krossade skärmen på min s7 och köpte en cover x 3 i dendär enda mataffären. Fram mot slutet av svalbard del 1 så besökte besättningen även en gruva, ett museum med Svalbards historia och tog en shoppingdag. Under min vistelse här uppe i norr där teckning, facebook och mibilsamtal =0 så passade min kära bror på att klara av tingsrätten, det slutade ju med att alla överklagade så historien upprepar sig, denna gång i februari så jag kan vara med hemma.

Hemkommen i Maj så passade jag på att njuta av värmen Sverige hade att erbjuda. Jag passade också på att jobba på Maritiman.

I Juni gick flyget upp igen, den här gången tillsammans med Erik och på Freya. Nu hade valarna kommit upp och för första och kanske ända gången i mitt liv fick jag se en blåvalsmamma med en liten kalv. Vi hikade upp för ett högt berg, såg en cool fågel med kycklingar. En död isbjörn och sen släppte isen såpas att vi kunde komma till världens tredje största glaciär. Vi kom även till för mig nya ställen där vi fick titta närmare på revben och ryggkotor från grönlandsval. Vi firade midsommar ombord och hade den snyggaste stången ever! Jag fick också komma i land i barensburg för första gången. Så nu har jag landstigit i Nya ålesund, Pyramiden Longyearbyen och Barensburg. JAg köpte två ryska ckhokladkakor till mormor och farmor som båda fyllde 90 i år.

 

 

 

 

 

 

 

Väl hemkommen från Svalbard så passade vi på att dra direkt till Grekland. Vi seglade runt den grekiska övärlden med Eriks föräldrar i två veckor, badade, snorklade, seglade, åt..

September bjöd på Jobb på soic. Där bestämdes även att seglignscertifikaten inte skulle underhållan så från och med september detta år kommer mitt skepp aldrig mer att lämna hamn.

 

Efter en tids sörjande tog vi flyget över till Jakob som flyttat till Malaga, Spanien. Närmare två veckor i Spanien satte guldkant på tillvaron.

Härefter ägnade jag November åt NaNoWriMo – bästa ever!

Så min bok gick från 8 000 till 52 000 skrivna ord.

 

Det här var mitt 2017. För en timme sedan trodde jag inte direkt att jag gjort någonting men det har jag faktiskt.

2018 kommer bli ännu bättre. Redan nu har jag saker inplanerade som kommer bli minst sagt trevliga. Dock är ingenting spikat än så väntar lite med att avslöja dessa planer.

 

 

Andra kryssen

20 juni

Andra dagen på andra kryssen. Det var ett blandat gäng gäster som kom ombord igår. De var skönt att faktiskt kunna kommunicera med gästerna utan att leta upp en tolk även om Kineserna var otroligt söta! Jag kommer sakna dem allihopa.

I övrigt ligger vi i Hornsund och kommer antagligen följa ungefär samma plan som förra kryssen. Planerna för midsommar är i full gång.

 

Onsdagen den 21 Juni

Idag hittade vi en isbjörn vandrande längst en strandkant. Vi sjösatte zodiakerna och åkte iväg för att komma närmare på den och kunde snabbt konstatera att det var den smuttsigaste björn vi sett. De såg ut som om den försökte låtsas vara en brunbjörn. Erik lyckades klämma av ett kort där de ser ut som om björnen står som galleonsfigur i fören på ena zodiaken och nästan alla gäster har bett att få den av honom.

Torsdagen den 22 Juni

Idag såg vi en björn på ett isflak med en nästan uppäten säl. Vi sjösatte zodiakerna och åker ut för att kolla närmare på björnen men den kände sig ganska nöjd och hoppade i vattnet efter en kort stund. Vi fortsatte tuffa runt bland isflak och hittade en till björn simmandes i vattnet Från Freya ropade även Emil att de fanns en tredje simmande vid båten. Vi fick se ett guppande huvud på ganska nära håll innan vi var nöjda och tuffade tillbaka till moderskeppet för lunch.

Under kvällen sattes de upp en tävling. ”Hur många björnar kommer vi se under resan?” Där alla har fått gissa. Hittills är vi uppe på 5 och Den som gissat högst gissade på 22. Vi får se.

 

23 Juni Midsommar

Uffe har förberett mat inför midsommar i flera dagar, sill, silltårta, lax, ägg, korv, såser, bbq med lam och fläskkött, tårtor… Allt ska vi ha! Vi andra har funderat på hur vi ska ordna en stång. Inger, en av gästerna ombord har sparat servetter efter middagarna och vikt blommor som vi kan sätta på stången. Jag och Jonas har förklarat flera gånger vad midsommar är för högtid. Gästerna var på festhumör kvällen innan så många har som tur är vilat nu under eftermiddagen så vi pysslade med stången i fred. De blev en lång båtshake med två åror, inklädda i grön tross med två frälsarkransar till. Supertjusigt! Klockan 18 fick gästerna komma upp på soldäck (fast de blev närmare 19 för de blåste kallt tills vi ankrade. Sen fick alla vara med på själva resningen av stången, vi fick högtidligt förklara att vi firade fruktbarheten, sen fick alla äta, vi hade ett litet sånghäfte som blev utdelat till gästerna så vi kunde bjuda ut nubbe till sillen. Efter maten höll jag i dansen, vi fick förklara om små grodorna och översatte nog en tre-fyra låtar som vi dansade till. Förutom grodorna så sjöng vi om mormors lilla kråka, räven trippar över isen ”så här gör fotograferna när de tar kort”, och mer. Efter dansen blev de kaffe och tårta, mycket uppskattat. Därefter hade Syman-Gustav, Erik och Jonas massa lekar. Alla gäster och besättning som ville fick vara med och dela upp sig i två lag och så gick vi med potatis i munnen över däck, prickade penna i flaskan, skicka en apelsin under hakan genom hela laget och slutligen komma på ett lagnamn med låt och danskoreografi. Jag missade att filma lekarna men vårat lags dans, stången och nubbesångerna fick jag med.

En tråkig sak är att min dator tydligen är för seg för att redigera film på, jag som hade tänkt att fixa klart de andra filmerna från förra omgången här uppe. Men jag kan kolla klipp och klippa dem, döpa dem och göra dem klara för redigering så de går snabbare när jag kommer hem. Det är ju ändå en vecka jag har hemma innan Grekland. Jag lär hinna med de runt alla kalas och annat som händer.

 

Gästerna stannade uppe till 23-24 nånstans och sen gick det ganska snabbt att rigga ner stången så vi kom i säng vid 01 nån gång. Ett mycket lyckat midsommarfirande!

 

Lördag 24 Juni

Gästerna pratade om midsommar hela dagen idag, om stången, lekarna och maten. Vi fick äta upp alla rester till lunchen så nu är vi trötta på den typiskt svenska påsk-midsommar-jul-maten. Idag har vi jobbat hårt på att gå söderut. Tanken är att vi ska runda svalbards södra spetts och fortsätta uppåt mot nordvästra hörnet där uppe vid 24juli-bukten och magdalenafjorden.

 

 

Söndag 25 juni

Idag på morronen (alltså vi snackar 04-05) så gick vi förbi inloppet till Isfjorden och hade lite teckning. Jag låg död i kojen men min mobil var vaken och fick en midsommarhälsning från mamma. När jag kom upp vid 07 så åkte vi förbi polpynten och 15 valrossar. Vi stannade och skickade iväg gästerna på en valross-safari under förmiddagen och det var allt de pratade om under lunchen och middagen.

Efter middagen var de full uppståndelse igen när vi hade valar framför båten. Först såg vi bara en stor blåval men snart dök de upp en otroligt lekfull minkival som hoppade upp med hela huvudet ovanför ytan flera gånger. Därefter insåg vi att vi hade en blåval med kalv. De är fortfarande oklart om de var en vuxen och två små eller om de var först en vuxen och sen en vuxen med kalv med gäster så väl som besättning hände framme i fören mellan 22,30 och 24,00.

Måndag 26 Juni

Jag var riktigt trött idag när klockan ringde. Jag var riktigt trött under frukosten och vaknade inte till ordentligt fören vid 9.30 när vi hade två sillvalar vid båten. Vi verkar ha kommit in i nån form av valnäste här. Tydligen hade nattvakten haft val under natten också.

 

Planen för idag är att ta oss så långt upp i isen de går och hitta en björn. Gör vi de så kanske vi går ner till pyramiden sista dagen, annars stannar vi och letar efter björn. De hade ju varit trevligt att få komma till pyramiden igen men björnar uppe i isen är också coolt!

 

Tisdagen den 27 Juni, Eriks födelsedag!

Jag hade frukosten idag så klockan ringde på 06.30, Jag önskade Erik grattis på födelsedagen och gick ner mot mässen. Vi har legat och tuffat runt här uppe under dagen, en ganska grå dag. Under förmiddagen hittade vi ett större isflak med en större valross, typ den sötaste jag sett! Han låg och vilade men tittade upp när vi kom tuffandes. Han satte sig upp och vips så gick isflaket so han låg på sönder och han åkte, säkert något förvånad ner i vattnet. Allt bajs han låg i flöt omkring runt isflaket och han försökte ta sig upp igen på de kvarvarande flaket men halkade ner. De kan ju inte vara lätt med en så tung kropp. Till slut kom han upp men sen bestämde han sig ändå för att simma iväg.

 

Under eftermiddagen åkte gästerna iväg i zodiaker för att kolla på sälar vid Virgohamna. På kvällen hade vi kycklinggryta och sen tårta för att fira en av gästerna och Erik, de blev sång och för eriks del även paketöppning innan alla samlades i salongen och en liten fest drog igång. Gästena lånade Gustavs högtalare och spelade massa musik, de bjöds på vin och öl från en av gästerna och David, fotografen ville ta kort så han plockade ut folk som fick posa. Han ville ge erik en födelsedagspressent så han tog ut mig och Erik på däck i stormen och ställde upp oss för bild. En något annorlunda bild som skulle berätta en begav vi oss söder ut i regn, vind och vågor. Besättningen satt uppe med gästerna till 01 och sen kände vi att de var dags att sova. Annars hade jag aldrig orkat upp till frukosten dagen efter!

Onsdag 28/6

Vaknade nästan med teckning idag när vi stormade förbi upp mot pyramiden där vi landsteg efter lunch. En otroligt fin dag där delar av besättningen gick med gästerna och sen gick runt och utforskade på egen hand. Någonting jag fick lära mig idag är att det faktiskt finns träd här, men de är  supersmå, typ 5 cm.

 

Blåval och polarnallar!

9 juni

Vi satt i bilen och höll andan, hyperventilerade och kollade på klockan större delen av vägen till flyget. Vi var ute i god tid men av någon anlednig var de totalstopp på typ alla vägar i hela Göteborg. Vi rusade in på flygplatsen 4 minuter innan väskincheckningen stängde men han tack och lov att lämna in väskorna. Direkt efter hittade vi MaskinistPär i en annan väskkö så vi hade sälskap bort till gaten. Dessvärre var säkerhetskontrolleen fullare än nånsin så när vi väl kom igenom så fick vi rusa bort till gaten på final call och kasta oss in i en flygbuss och åka ut till ett mindre propellerplan som tog mig, Erik, MaskinistPär, KaptenKenth, MatrosJonas, KaptenLenart Direkt till Oslo. Där mötte vi även upp GuideJens och StyrmansGustav innan vi åkte vidare upp till Longyearbyen. Vi landade som vanligt i solsken mitt i natten och åkte bort till Freya och Origo för att lämna av väskor innan vi fortsatte bort till Riggen där vi skulle sova.

 

Fyra väldigt trötta människor stupade till kojs i vårat rum.

 

 

10 juni

Jag fick träffa MässGustav och PraktikantClara ganska tidigt på morronen tillsammans med övrig besättning. Vi städade hytter fram till 13 och drog till Kroa tillsammans med Origogänget innan 12 glada kineser kom ombord. Vi han tuffa ut en bit i isfjorden innan vi fick syn på en blåval, samma visa som förra året på Freya när vi också fick se en blåval på första timman av första turen.

 

 

11 juni

Strålande sol och isbjörn kan sammanfatta dagen. Kineserna köpte wiskey och satte sig uppe på bryggdäck redan på förmiddagen och besättningen var inte långsamma med att haka på tränden som slutade med lunch där uppe. Vi dukade upp långbord och buffe och så fick vi sitta och gassa i solen samtidigt som vi jobbade på d-vitamin-förådet. Isbjörn har vi såklart också fått se idag, en hona med två ungar.

 

 

12 juni

Vi har gått neranför Hornsund och runt udden längst ner under natten. Jag har aldrig varit på denhär sidan av syddelen av ön förut! Helt nya och okända farvatten för min del! Så spännande. Malmö har också åkt åt det här hållet så vi ser henne ibland i horisonten.

Jag fick ett par örhängen av en av gästerna idag. Under middagen. Superroligt då jag letade som en galning efter mina vita pärlor innan jag åkte men inte hittade dem och nu fick jag ett par istället!

 

 

13 juni

Idag hade jag frukosten själv så Gustav fick sova, jag tror han behövde de för han har varit trött ett tag.

VALROSS!! Jag älskar valrossar! Idag hade vi två vuxna med en liten unge imellan sig, jag stod och såg på dem hur länge som helst och tröttnade inte.

14 juni

Första dagen med sovmorron, Gustav hade frukosten idag så jag sov till 8! Vi började förmiddagen med gigantiska isberg som vi var tvungna att ta kort på, dessvärre var inte alla lika imponerade som jag men de var helt gigantiska! Vidare hade vi en isbjörn som såg ut att kunna promenera hela vägen fram till båten om han bara inte hade tvärvänt 50 meter bort och börjat gå rakt upp mot land istället. Vi fortsatte med en björn som galopperade fram och hade fått vittring på nått, men den rörde sig snett upp mot land efter ett tag så vi såg den inte på riktigt nära håll. Nu på kvällskvisten har vi haft fler isberg och en mammanalle med två små. Dagen har med andra ord varit proppad med björn! Tänk att det var här alla björnar gömde sig!

 

 

15 juni

ÄRTSOPPA IDAG!!!

Jag älskar torsdagar för det innebär ärtsoppa, vanliga sjömän kanske glädjer sig åt punchen eller c-vitaminen andra blir glada för pannkakor men jag älskar ärtsoppa! Hela dagen gick väldigt snabbt, jag gick upp och plockade fram frukost med Uffe, städade med Gustav och han spela världens snabbaste omgång yatzee som tog ganska exakt 8 minuter innan lunchen (stekt fisk och potatis med en remoulad-liknande sås) skulle fram. Självklart hittade gästerna en björn ungefär 20 minuter innan lunchen och bestämde sig för en zodiaktur men det är väll fjärde eller femte gången en björn dyker upp en halvtimme innan maten på den här kryssen så vi är vana.

Under eftermiddagen bettade både besättningen och gäster på hur vida vi skulle frysa fast i isen eller komma ur den på vägen söder ut och jag kan säga att vi satt ganska hårt ett tag. Uffe ville muntra upp stämningen på bryggan och kom med popcorn medan jag försökte muta med te. I sånna här lägen är jag väldigt glad att ha Emil som kapten, han bara skrattar åt hela situationen och stressar inte upp sig i onödan eller blir sur som andra kanske hade gjort. Vi kom loss till slut och gästerna skålade i wiskey efteråt. Sen blev det servett och duk mangel för finmiddagen så de hinner stå i press och därefter även den efterlängtade ärtsoppan!!! Lite rolig situation varje middag med gästerna dock. Alla är från kina och endast tre stycken förstår engelska så de blir ett fasligt liv när vi försöker förklara vad de äter, hur de ska äta de och när vi försöker hålla kvar dem för efterrätt. För att vara helt ärlig så är de till och med svårt att få dem att koma klockan 19 varje dag, de droppar in mellan 10 och 19,30 vilket gör att vi måste springa jättemycket och varva huvudrätt, disk, efterrätt, dricka och mer disk varje kväll.

 

 

16 juni

Under natten har vi legat i discobukten för ankars och efter frukosten skulle gästerna i zodiakerna och åka ut till en strand. Där skulle det finnas ett berg med en dalgång precis som en canyon där massa fåglar bodde och hade bon. Större delen av besättningen hade aldrig varit i land här så efter att vi var klara med frukosten så hoppade vi i den tredje zodiaken och hängde med bort. Det var helt fantastiskt! En kort stenstrand och en lång gräsmatta med revben från en eller flera grönlandsvalar utspritt, längst bort mot klippan forsade det ut en vattenström från canyonen och renar gick på slänten och betade. Svein och Jens hade varit ute tidigare och kollat att det inte fanns någon björn inne i canyonen och de gick före även när vi skulle in. Massa rävar smög omkring nedanför klipporna för att få sig en matbit och vi smög in för att få oss ett par bilder. På vägen mot båten igen hittade vi en massa renhorn som vi tog kort med innan vi fortsatte mot Freya.

Vid trefikat kom en del gäster och drack te. En hade med sig små inpackade bollar med te som han bjöd oss att smaka på. Det var alltså ett 13 år gammalt te, ju äldre destu finare och de finaste teerna var 30 år! Teet var ett svart te inpressat i ett mandarinskal som man kunde brygga minst 4 koppar på och de var bra för magen. De doftade av varma sommardagar i stallet och väckte trevliga minnen från de somrar jag var på ridläger. Jag blev väldigt kär i teet och fick en teboll!

 

Jag sitter i skrivande stund och fixar en presentation och ostindiska companiet och kinas president som var ombord för ett par år sedan. Guiden trodde det skulle uppskattas bland alla våra gäster som så lägligt är just från kina. Får bara hoppas att de går bra med tolken.

 

Gruva 3

Så efter den sista turn-arounden för den här gången så blev jag och Nicklas lediga! Hela besättningen åt lyxmiddag på hotellet och sen drog några vidare till Carlsberger för att riktigt slappna av. På morronen idag var det inte fullt så trevligt och avslappnat och jag spenderade förmiddagen i horisontalt läge.

Vid 13-tiden kom en buss och hämtade upp oss och så begav vi oss iväg mot Gruva 3 där vi sedan spenderade 3 timmar på guidad tur. Vi matades med massa spännande information om Svalbard och Longyearbyen som gruvsamhälle förr i tiden. Gruva 7 är fortfarande i bruk här i Longyearbyen och Svea är en annan gruva som är i bruk i Barentsburg. Hela turen avslutades med en vandring in i Gruva 3 där vi fick se de olika lagren i bergen, tågen och rälsarna och sist men inte minst en Fröbank. Alltså INTE den stora globala fröbanken som visserligen inte ligger långt bort men en annan mindre fröbank där man sedan 27 mars lagrar massa data från Mexico. Tydligen är de information om världen som ska lagras där i 500 år så att hackers inte kan komma och skriva om historien. Guiden berättade också att man i framtiden vill öppna upp mer av gruvan och börja köra tågen med turister. De hade varit så himla coolt och då kommer jag lätt tillbaka!

Under kvällen kom delar av den nya besättningen som börjar jobba imorron. Vi ska ta våran sista lediga dag här och åka iväg till museet och kolla runt i butikerna. Jag måste packa lite också, det är mycket saker man har hunnit sprida ut på båten under 8 veckor. Jag var smart och började så smått igår men man ska ju helst kunna dra igen dragkedjan på väskan också!

Jag filmade bara i gruvan så ni får se de senare på film men jag bjussar på den här coola bilden som vi fick från en gäst ombord nu på sista kryssen!