Spränger 10 000!

Jag fick en lyckokaka i Augusti och på lappen inuti stod det;

Sikta på månen, missar du så hamnar du ändå bland stjärnorna.

Fint tänkte jag som bara dagar innan hade legat uppe på Shamsins däck för att sova och istället stirrat på stjärnorna och tänkt att om det någonsin ska hända, så är det nu. Jag har alltså haft en dröm om att en gång kunna kalla mig författare. Jag älskar böcker, jag plöjde igenom hela hästavdelningen på biblioteket som liten. Denna dröm har alltid känts riktig men avlägsen, som att jag skulle kunna ägna min pension åt att skriva. Men så tänkte jag att livets ekkorhjul inte får ta över så jag satte som nyårslöfte i år att skriva en bok. De gick segt till en början, jag liksom väntade på att ett mirakel skulle ske och att boken skulle skriva sig själv, jag hade helt enkelt ingen lust. Men där i värmen på Shamsins däck i Grekland så mindes jag någonting J. K Rowling sa: Skillnaden mellan en bra bok och en dålig bok är antal timmar spenderade på att skriva den. Lägg ner mer tid i ditt arbete och resultatet blir bättre. Där bestämde jag mig för att låta Lady Bell, skeppet, få lite vågor under kölen.

 

Idag sprängde jag 10 000 ord och således de 10 första procenten.

 

Ska boken bli i storlek med Hunger games, Harry Potter och Twilight så behövs det 90 000 ord. För att orka hålla igång och få lite pepp på vägen så skriver jag med NaNoWriMo. Där målet är
50 000 ord i November månad. Jag behöver 1909 ord per dag för att klara målet.

Klara, färdiga…

Så har man varit på Maritiman under dagen och fått stå ut med både ur och skur.  Klart.se sa imorse art de skulle regna lite vid 20-21 ikväll och inte mer så jag tog stålhästen till jobbet,  där blev den kvar.

 

Så ikväll har jag fixat klart maten för imorron.  Fört alla grönsaker,  fårost och kött till grillen.  Sen en lax paj,  kallrökt lax med pepparrot,  ägghalvor med räkor och stenbitsrom.  Till sist ett par härliga cheesecake muffins med jirdgubbshack! Vattenmelon och sill är också redo!

På tal om ingenting annat än mat och att jag stått hemma i bössan hela kvällen,  det hände en grej ikväll och har jag tur så antar jag att jag berättar det imorron,  annars får de vara.

 

20160623_233734

Nu blir jag tokig på riktigt,  varför vill alla bilder från mobilen hamna upp och ner?!?

Kulturbåtsfestival

Under lördagen och söndagen hade vi en kulturbåtsfestival här vid Eriksberg och jag var taggad till tusen! Min största dröm är att göra iordning en hamn med gångstråk, caféer, tunnor, fiskenät, måsar och traditionsfartyg någonstans i Göteborg och det är precis vad denna festival är! Under lördagen hade vi en kraftig vind men solsken och jättemånga glada besökare som var med vid invigningen av de två nyrenoverade pirerna och jag var skeppare på Martin, Ostindiefararens skeppsbåt. Vi rodde vd:n för Älvstranden utveckling och kommunfullmäktige ut mellan de båda pirerna för att klippa bandet! Sen hade vi guidning hela dagen! Efter stängning bjöds det på mat och underhållning för alla besättningar i ett öltält på en av pirarna och därefter hade jag hand om en middag ombord för några förläggare som var på besök här i Götet på grund av bokmässan. Vid 01.30 var jag på väg hem och under söndagen var det bara att studsa upp ur sängen för ännu en dags båtnördande.

Kulturbåtsfestival
Kulturbåtsfestival

Under lördagen hade vi ett filmteam från Sydkorea som spelade in någon form av dokumentär om skeppet nu och då. De filmade mig när jag guidade mitt middagsgäng och det ska bli kul att se senare. Själv hade jag också två filmare med mig som hjälper mig att fixa den första filmen i en tilltänkt serie som jag och Marco håller på med för sjöfartsnyheters nya youtubekanal. spännande!! 😀 Serien ska handla om ”En dag på jobbet” för att ge andra lite inblick i hur det kan vara att jobba med fartyg. När jag var mindre trodde jag att allt sjöfolk satt på ett kontainerfartyg och jobbade med pappersarbete, men nu vet jag att det finns tusen andra saker att göra om man är båtnörd.

Min ursäkt

Jag tycker helt enkelt att man ska vara utomhus så mycket som möjligt på sommaren, och såklart ögna sig åt folk och aktiviteter istället för att sitta med sin smartphone uppkörd under näsan. Nu är i alla fall sommaren på väg bort och visst är det konstigt, men nu känns det plötsligt som att det finns 1000 nya saker att skriva om igen, det har varit helt ött hela sommaren för jag har suttit på en stol och hjälpt människor förbi en biljettspärr och pratat om fartygen på maritiman hela sommaren och varken mer eller mindre. Kitebrädan har varit borta och ingen ny har det blivit, så det har bara varit wake på schemat under de få lediga stunder jag har haft.

 

Men som sagt, hösten är på väg in, lediga dagar börjar dyka upp i mitt schema och vi har kickstartat igång sjöfartsnyheter nu efter ett visst (hmm) sommaruppehåll..

Om det finns någon kvar som följer min blogg efter adressbyte och uppehåll så kan ni gå in på den nya youtubekanalen och kika lite. Den är fortfarande under uppbyggnad men det lär inte ta så lång tid.

Till helgen är det Kulturbåtsfestival i Eriksberg och jag är såklart där hela lördagen och även hela söndagen och kommer filma lite. Kom och säg hej i butiken vid Ostindifararen!

 

10708567_358299654335503_4162732578646304396_o[1]

Wake

En vacker sommarkväll (typ den enda jag var ledig) passade vi på att åka lite.

Mitt mål för sommaren var att lära mig hoppa med brädan och gissa vad som händer när jag äntligen lyckas?! Killarna sitter i båten och tar selfies..

DSC_0084

 

Sen kan jag stolt visa upp några bilder till.

DSC_0012 DSC_0079 DSC_0096 DSC_0099

 

och så till de faktiska hoppen, de blev som ni kan tro lite suddiga, men bildbevis finns!

DSC_0027 DSC_0054 DSC_0081

Den stora frågan är väl egentligen om jag kommer upp med båda fötterna eller bara framfoten? Får tänka på det till nästa gång.

På Maritiman

Idag sitter jag på ett kassapass på Maritiman till 16.30. Har ni ingenting för er så kom gärna förbi en sväng. Mohawk II verkar ligga lite längre bort vid operan så det kan väll vara en rolig idé att ta sig en titt, hon är verkligen fin.

Annars då? Jo Stena match cup börjar idag. Jag tror jag kommer åka dit en sväng på onsdag och reka läget nu när jag har blivit så insatt i den typen av segling för jag är väldigt nyfiken på att se allt in action på riktigt.

Båtpyssel

Efter en tid i sängen blir man pigg och då vill man aktivera sig. Vad kan passa bättre än att fixa iordning lillbåten? ? Finn ett fel!

 

image-467586861

Båten har gått från grön till blå!

Tyvärr råkade jag smitta ner min sambo som dessutom fyllde år i fredags.  Han tillbringade födelsedagsmiddagen med att ligga med huvudet i toaletten. stackarn.

 

 

Äventyret slutade lite hastigt.

Ja jag hade verkligen ställt in mig på fyra dagars segling med glada elever som skulle uppskatta havet, solen, seglingen och varandras sällskap. Man brukar bli vänner snabbt när man tvingas leva på ett litet utrymme tillsammans och alla var otroligt blyga i början, det lättade lite under första dygnet och jag hoppas att det blev ännu bättre sen. Efter diesel-bunkring i Kungshamn körde igång med båda gaffelseglen, stagfocken, yttre klyvare och jagare (inre klyvaren låg visst kvar i segelförådet när vi gick från kaj) tanken var att montera upp focktoppen under resan men först skulle vi byta ut jagaren mot en större (det var en stormjagare som satt uppe) och sätta yttre klyvaren på rätt plats (den satt på inre klyvarstaget). Jag fixade tillsammans med några andra ett par övningstampar som man kunde splitsa och tagla med och hade stora planer på att lära ut en kärleksknop till alla.

Vi körde direkt på en nattsegling och under nattseglingen fick jag inte speciellt mycket sömn eftersom vi går fyra om fyra timmar. Mellan 00 och 04 rullade det ganska mycket och jag började känna av typiska symptom för sjösjukan, jag som bara har varit sjösjuk ”på riktigt” en gång förut under min 10 år långa seglarkarriär kände ändå igen de vanliga symptomen: gäspande, rapande, tryck över tinningarna, huvudvärk och magkramp. Jag började såklart aktivera mig, samlade alla elever för ett par kloka ord om lanternor som tillslut blev en lång lektion om allt jag kunde. Till allas förvåning såg vi ett större fartyg med två vita topplanternor och en jätteblå akterlanterna, vi fattade ingenting och jag har aldrig hört talas om att man ens kan ha en blå lanterna, det var ungefär lika blå som polisbilsljuset. När det kom närmare insåg vi att det inte var en lanterna. Det var ett större bulkfartyg med två toppljus, en sb-lanterna och hela aktern var upplyst med 6 stora och superstarka blåa lampor. Min fråga är ”VARFÖR??” Det är inte direkt så att mörkerseendet inte blev helt rubbat av denna blåa kollos som gick förbi oss.

Efter lite lektioner om lanternor hade jag även lite undervisning om mareld. Vi hade pyttepyttelite mareld som man kunde se om man tittade noga. Jag hivade ner en pytts i vattnet och fiskade upp lite. Vi stor där allesammans och kollade på de små gnistrande guldbitarna som det såg ut av vara men sen tog det stop. Till sist hängde jag över relingen och spydde allt vad jag hade. Efter vårat 4-timmars pass gick vi och vilade fyra timmar men på morronen när vi skulle upp igen fortsatte jag att spy som bara den. Jag kan lite milt säga att magen inte direkt var på topp och det blev lite många toabesök också.

Efter ett tag upplevde jag det värsta jag varit med dom på länge. Jag kände att jag verkligen behövde spy, jag hängde över relingen och när jag kände att hela kroppen tog i ordentligt för att få upp allt så började synen försvinna.

 

Plötsligt hängde jag någonstans på mage, det gick varma ilningar över hela ryggen, jag hörde massa sus i öronen som av ett folkhav fast lite längre bort. Det kändes väldigt konstigt runt munnen, massa klet som inte ville försvinna, det kom mer hela tiden och jag fattade inte riktigt vad jag höll på med. Jag var helt säker på att allt var en dröm och att jag strax skulle vakna upp hemma i min egen säng, jag undrade för mig själv om jag höll på att dregla på kudden, men jag vaknade inte. Sen upptäckte jag att jag spydde för fullt, och att det stänkte lite vatten i ansiktet. Jag började titta mig omkring och jag fick panik och undrade såklart vad jag gjorde hängandes precis ovanför vattnet. Jag såg ett svart skrov, kände igen det som Kvartsitas med de typiska vita ränderna och insåg att jag var ute och seglade. Snacka om rörigt i huvudet.

Det gick 20 minuter och sen behövde jag spy igen. När kroppen började kämpa för att få upp det sista som inte ens existerade längre började synen försvinna igen och jag vet att jag han tänka typ ”Nej inte igen”. Sen vaknade jag upp ovanför vattnet med samma varma ilningar och sus i öronen. Det tog inte riktigt lika lång tid att landa i verkligheten igen men sen kom rädslan och innebörden av vad som just hänt två gånger. Jag hade svimmat av ansträngningen och jag hade kunnat ramla över bord hur lätt som helst, blivit purré av propellern och sen hade jag kommit hem som barnmat i en liten burk.

Jag blev jag så rädd att jag gick upp och satte mig på akterdäck där man måste stå för att nå över relingen = inte lika lätt att ramla över bord om man svimmar men tack och lov hände det inte mer.

På förmiddagen gick vi in vid Öckerö för att låta eleverna köpa glass och känna lite fast mark under fötterna men jag låg kvar och spydde/mådde skit. Efter ett tag gick vi ut igen och tuffade för maskin (tror jag) till en naturhamn söder om Marstrand. Där låg även Ingo och alla elever spenderade eftermiddagen och kvällen tillsammans, de verkade ha hur kul som helst av allt ljud att döma. Jag låg kvar i min koj och önskade jag kunde dricka vatten utan att spy eller springa på toa. Efter natten hade jag ont i hela kroppen, mådde fortfarande illa men allt spyende hade lagt sig lite. Vi stannade till på onsdag förmiddag för att bunkra vatten i Marstrand och där bad jag att få mönstra av.

Väl hemma låg jag i badkaret ett tag och gick till sängen, på kvällen provade jag att äta lite och det verkade gå hyfsat bra men jag blev mätt väldigt fort. Idag går det helt okej, jag är pigg, trött på att ligga ner men mår illa när jag äter. Fast jag antar att det beror på att magsäcken har krympt lite efter två dygn utan någonting alls.

– Jag var tydligen magsjuk, inte sjösjuk.

10464063_814179525261546_8975061946930569668_n

presskonfa

Alright,  så för första gången i mitt liv har jag själv varit på presskonfferans där stena visade upp ett match racing lag och en racingbåt..  Jag hade ingen aning om hur man ska bete sig eller vad man ska göra men det gick hur bra som helst och inkluderar premiärseglingen för året (för mig). Har vi tur så hinner jag skriva ett reportage till ikväll och då kan ni läsa det på sjofartsnyheter,  har vi ännu mer tur så lyckas jag klippa ihop en film om dagen och då kommer ni alla vilja segla match racing båt efteråt.  Det var helt awesome!  =)