G(r)ått Nytt (H)år!!

Summa sumarum. Vad hände egentligen 2017?

Till att börja med satte jag upp tre mål, att bli mer ekonomisk kan jag definitivt kryssa av på listan. Som ett exempel har jag nu ett privat pensionspar, ett långtidsspar och en ekonomiskt fri plan, jag jobbar smått med alla tre. Jag följer även Ett rikare liv, rikatillsammans och många fler bloggar, poddar och fb grupper.

Det där med hälsosam är alltid sablas svårt! Jag har verkligen slutat helt med gluten, inte speciellt mycket fusk alls. Därremot är socker eller framförallt choklad väldigt svårt. Skärpning på kolhydrater under 2018. Men jag vill här också påpeka att det är svårt med kosthållning när man är borta flera månader om året, framförallt när 5 av dem ligger på ett så avlägset ställe som Svalbard där det endast finns en, 1(!), matbutik.

Boken då. Ja den tog fart rätt bra under de första månaderna för att helt glömmas av under sommaren och fullkomligt explodera under hösten.  Jag kunde väll aldrig ana hur roligt det är att faktiskt skriva bok. Visst, jag kunde ha kommit längre om jag hade ansträngt mig mer, men en halv HarryPotter-bok på ett år. Grattis till mig. Målet uppfylldes kanske inte helt men jag är fullkomligt nöjd. Målet fortsätter över till 2018! Så kommer jag hålla min egen bok i handen julen 2018? Ingen vet, men det hade varit trevligt!

 

Vi åkte till Åre! Jag har (helt otroligt, jag vet) blivit bra på snowboard OCH lite mindre dålig på skidor (även om jag kommer hävda att detta påhitt är ett mordvapen).

Jag tog tåget hem själv för att…

 

Gå på mitt livs första melodifestivalen live i Göteborg!

Det var oväntat roligt och vi kom hem med choklad, chips och Sarah hade även en kryssning.

Jag förnyade mitt läkarintyg, köpte ninjaplast, Erik byggde om kaffebryggaren, jag lärde mig någonting nytt om mangofrön.

 

Jag fick möjligheten att följa med Origo upp till Svalbard i Mars. En uppresa av bästa sorten! Väl uppe i norr hade vi lite tid att landa innan första kryssningen. Denna tid bjöd på snöskoter, helt klart något av det roligaste jag gjort på länge! Vi klättrade ner under en glaciär, kollade på ett fosil och upplevde riktigt mörker. Under den första tiden där uppe på Svalbard upplevde jag också riktig kyla. Vi såg på norrsken, isbjörnar, sälar och stora fluffiga gäster som verkligen gjorde allt för att klara av att stå ute på däck och ta kort i kylan. En del av dedär jackorna var inte att leka med. Jag fyllde år där uppe och blev firad av besättning och gäster. Jag krossade skärmen på min s7 och köpte en cover x 3 i dendär enda mataffären. Fram mot slutet av svalbard del 1 så besökte besättningen även en gruva, ett museum med Svalbards historia och tog en shoppingdag. Under min vistelse här uppe i norr där teckning, facebook och mibilsamtal =0 så passade min kära bror på att klara av tingsrätten, det slutade ju med att alla överklagade så historien upprepar sig, denna gång i februari så jag kan vara med hemma.

Hemkommen i Maj så passade jag på att njuta av värmen Sverige hade att erbjuda. Jag passade också på att jobba på Maritiman.

I Juni gick flyget upp igen, den här gången tillsammans med Erik och på Freya. Nu hade valarna kommit upp och för första och kanske ända gången i mitt liv fick jag se en blåvalsmamma med en liten kalv. Vi hikade upp för ett högt berg, såg en cool fågel med kycklingar. En död isbjörn och sen släppte isen såpas att vi kunde komma till världens tredje största glaciär. Vi kom även till för mig nya ställen där vi fick titta närmare på revben och ryggkotor från grönlandsval. Vi firade midsommar ombord och hade den snyggaste stången ever! Jag fick också komma i land i barensburg för första gången. Så nu har jag landstigit i Nya ålesund, Pyramiden Longyearbyen och Barensburg. JAg köpte två ryska ckhokladkakor till mormor och farmor som båda fyllde 90 i år.

 

 

 

 

 

 

 

Väl hemkommen från Svalbard så passade vi på att dra direkt till Grekland. Vi seglade runt den grekiska övärlden med Eriks föräldrar i två veckor, badade, snorklade, seglade, åt..

September bjöd på Jobb på soic. Där bestämdes även att seglignscertifikaten inte skulle underhållan så från och med september detta år kommer mitt skepp aldrig mer att lämna hamn.

 

Efter en tids sörjande tog vi flyget över till Jakob som flyttat till Malaga, Spanien. Närmare två veckor i Spanien satte guldkant på tillvaron.

Härefter ägnade jag November åt NaNoWriMo – bästa ever!

Så min bok gick från 8 000 till 52 000 skrivna ord.

 

Det här var mitt 2017. För en timme sedan trodde jag inte direkt att jag gjort någonting men det har jag faktiskt.

2018 kommer bli ännu bättre. Redan nu har jag saker inplanerade som kommer bli minst sagt trevliga. Dock är ingenting spikat än så väntar lite med att avslöja dessa planer.

 

 

December

Både Oktober och November var månader där det hände en del. Eller alltså November innebar en halv bok, så mycket blev skrivet men det kanske inte hände så mycket annat. December smög sig in och rusade på som tåget. Jag vet inte vad som hände men nu sitter man här 4 dagar innan julafton, vad har jag gjort i December?

Självklart har jag gjort någonting, jobbat en massa på skeppet och fixat julklappar, men jag tror det tog stopp där.

Hjärtat har varit borta och jobbat en del och jag har suttit på rumpan här hemma och stirrat på datorn. Kul.. Dax att bli produktiv snart?

Spränger tak!

Torsdagen den 30 november sprängde jag taket. Landade på 50 235 ord. Jag är alltså en nanowinner. Nu har jag kommit drygt halvvägs när de kommer till råmaterialet av boken. Jag ska lämna den lite nubi december och gå tillbaks till början och skriva rent allt i januari och februari. Mitt nyårslöfte att hinna klart med boken 2017 kommer aldrig att gå.

 

Vi har fått datum för hovrätten också. De drar igång i början på nästa år!

 

Spränger 10 000!

Jag fick en lyckokaka i Augusti och på lappen inuti stod det;

Sikta på månen, missar du så hamnar du ändå bland stjärnorna.

Fint tänkte jag som bara dagar innan hade legat uppe på Shamsins däck för att sova och istället stirrat på stjärnorna och tänkt att om det någonsin ska hända, så är det nu. Jag har alltså haft en dröm om att en gång kunna kalla mig författare. Jag älskar böcker, jag plöjde igenom hela hästavdelningen på biblioteket som liten. Denna dröm har alltid känts riktig men avlägsen, som att jag skulle kunna ägna min pension åt att skriva. Men så tänkte jag att livets ekkorhjul inte får ta över så jag satte som nyårslöfte i år att skriva en bok. De gick segt till en början, jag liksom väntade på att ett mirakel skulle ske och att boken skulle skriva sig själv, jag hade helt enkelt ingen lust. Men där i värmen på Shamsins däck i Grekland så mindes jag någonting J. K Rowling sa: Skillnaden mellan en bra bok och en dålig bok är antal timmar spenderade på att skriva den. Lägg ner mer tid i ditt arbete och resultatet blir bättre. Där bestämde jag mig för att låta Lady Bell, skeppet, få lite vågor under kölen.

 

Idag sprängde jag 10 000 ord och således de 10 första procenten.

 

Ska boken bli i storlek med Hunger games, Harry Potter och Twilight så behövs det 90 000 ord. För att orka hålla igång och få lite pepp på vägen så skriver jag med NaNoWriMo. Där målet är
50 000 ord i November månad. Jag behöver 1909 ord per dag för att klara målet.

Benalmadela

Fortsatt trevligt här nere i södern. Vi har haft ett par riktigt soliga dagar där vi har badat i havet, varit på ett spanskt gym och spelat paddel (jag låg vid poolen och de andra spelade). På kvällarna har vi ätit på olika restauranger. Min favorit hittills är Palm 6 där man sitter och tittar ut på stranden och havet samtidigt som man dricker sangria och äter tapas.

 

Enligt planen skulle vi åka till Gibraltar och idag passerar även Volvo ocean race. Men av någon anledning har vi inte fixat med buss så det är för sent idag. Kanske bäst att undvika folkmassor ändå?

Spanien

Okej jag har varit sämst på att uppdatera bloggen men man orkar inte skriva hur mycket som helst varje dag. Min fokus har legat på boken som verkligen känns jättebra! Jag håller tummarna stenhårt för att jag orkar fortsätta hela vägen till sista kapitlet!

 

Hur som helst så kände vi att de inte räckte med en två veckors segling I Grekland så nu är vi och hälsar på Jakob I Spanien, Belamandela som ligger utanför Malaga. Vi landade sent i onsdags kväll efter en härlig eftermiddag i norra Italien (Bergamo) och har promenerat längs stränderna och doppat fötterna i havet. Tyvärr upptäckte jag att de finns superfina snäckor här så jag vet hur min packning kommer se ut när jag åker hem.. =)

Vi hade tänkt åka till en vattenpark idag men de visade sig att den stängde för säsongen för 5 dagar sedan. Idag väntar minigolf och imorron nån paddelsport och bad. Nästa vecka ska vi på örnsafari och ta en tur till Gibraltar!

 

 

Härliga hösten

Freya kom hem i torsdags och Origo igår. Vidare ösregnar de ute och vi plockade typ 3 kilo svamp igår så vi åt stekt svamp på macka till middag och svampommelet nu till brunch.

Tecknen för hösten är många!

En liten check på mina nyårslöften som ser ut att hålla hyfsat för 2017..

  1. Vara hälsosam, ja alltså jag äter iallafall inget gluten alls så det är bra! I övrigt har jag konsumerat lite för mycket sötsaker trots att jag egentligen inte vill. Men ingefärskola är så himla gott!
  2. Bli ännu mer ekonomisk. Yes, nu har jag alltså ett separat pensionssparande, ett allmänt långtidssparande och en utdelningsportfölj. Sparar regelbundet i alla tre! Läser di dagligen, lyssnar på poddar och har läst ett antal böcker om ekonomi. Känner mig smartare än 1 januari detta år!
  3. Boken.. Ja alltså de tog lite längre tid än beräknat att planera en bok, trotts att storyn har funnits där ett par år så har den ändrats lite. och hela grejen med att bygga starka och trovärdiga karaktärer som INTE är huvudkaraktären, ojoj.. MEN planen, grunden och första kapitlet är så gott som klart, och det går enklare att skriva när man har grunden. Summa summarum, boken blir inte klar innan årsskiftet men efter att ha vilat i tre veckor och sedan läst igenom första kapitlet i sin helhet så känns det ändå bra.

Avslutar med ett starkt minne från sommaren..

Homeward bound

De känns konstigt att stå hemma på landbacken i somriga  Svea rike igen. Knappt en vecka har gått och jag har hunnit ta igen de mesta man missar på två månader.

Idag väntar bravader ute på Claes och Pernillas lantställe. Dålig teckning på mobilen, kossor och lerduveskytte kan nog sammanfatta dagen bra.

 

8-10 Mars

8 Mars

Imorse dundrade Andreas in och tände taklampan.. Jag hade inte vaknat av mobillarmet. Christian och Niklas hade gjort en testfrukost tillsammans och jag kom upp lagom för att äta,  lyxigt!

Under förmiddagen hände inget spännande, vi rensade och rengjorde alla golvbrunnar, takfläkt och handfatskrökar i hytterna,  jag råkade dundra in i TamaguchiJohns hytt när han låg och sov så 10ans badrum är inte städat.

Precis innan lunchen passerade vi en cirka 800 meter hög och cool klippa. De seglade förbi någonting som iallafall i mina ögon såg ut som en örn av nått slag.

Vid eftermiddagens kaffepaus spelade vi en snabb omgång frågesport i mässen när en ljummen sötaktig  doft kom dansande in i våra sinnen och efter en snabb titt i byssan kunde vi konstatera att Christian bakade bullar och bröd. Jag tog fram kameran och försökte få till en fin bild på dessa konstverk men vet inte om jag lyckades,  båten rullade så förskräckligt. Vi passerade Stat och gick utomskärs precis då.

Under kvällen påbörjade jag ett träningspass i möbelpolish men fick sluta för stunden då jag insåg att de behövdes färg innan polisen skulle göra sitt.

Jag är ganska trött trotts att jag sov i 10 timmar inatt så ska sova så fort jag hängt upp tvätten.

 

 

9 Mars

Fantastiskt trevlig men något händelselös dag idag. Jag lyckades vakna av larmet, hade en lugn morron med städ,  disk och tvätt. Fortsatte med samma visa under eftermiddagen och ställde till med besättningsmys under middagen. Jag och Nicklas hämtade Gunnels fina ljus och släckte ner den hårda belysningen i mässen, dukade fint och hade filmkväll med popcorn efteråt! Moana,  bästa Disneyfilmen på länge! Vi passerade Trondheim imorse och jag funderar på att gå upp inatt när vi passerar polcirkeln!

 

 

10 Mars

Vincent är bäst på att purrade,  han smög in och la en mjuk hand på axeln och man liksom gled in i medvetandet på ett trevligt sätt,  30 minuter kvar till polar cirkeln.  Efter (enligt mig)  10 sekunder for Andreas in,  tände och gastade  ”5 minuter kvar! ” bara att sega sig upp liksom. Kunde knappt hålla ögonen tillräckligt öppna för att se trappstegen i lejdaren.

Som tur är så var detta bara början på en av världens lyckligaste dagar! Allt trä ombord är polerat och nästan alla hytter är iordning!  På eftermiddagen tog vi en sväng förbi badtunnan och jag säger bara de,  man kan nog inte förstå känslan av att glida fram i en 42 grader varm badtunna och titta på de norska snötyngda bergen längst hela kusten! Känna is vinden och hettan på samma gång och veta att ju längre norr ut  desto finare! Min åsikt är att Svalbard är någon av de finaste platserna på jorden!

Under kvällen har killarna monterat ihop en grill och nu har vi ätit grillad ryggbiff med bea! Jag fick smaka en av Christians fantastiska chokladbollar också,  får ni någonsin chansen så ät!

Tromsö imorron och där får vi äntligen en fungerande torktumlare!

 

Guppi

Första natten under gång var minst sagt otrevlig, vi visste alla att de skulle bli en bumpy ride men helt seriöst,  jag var på väg ner i durken löjligt många gånger,  jag har min kod långskepps och i början när vi stampade i vågorna gick de jättebra men när vi rundade Danmark och satte kurs upp mot Norge så kom rullningarna och de gick också bra till en början.  Men sen alltså.. Försökte flytta mig runt i kojen på olika håll för att ligga någorlunda stadigt,  låg på tvärs med huvudet i en ventil men de gick inge vidare. Fram mot småtimmarna klättrade jag upp i den tredje kojen i hytten och la mig ovanpå alla galgar och täcken men efter bara en kvart åkte jag rutschkana ner till min egen koj igen. Här bestämde jag mig för att ge upp så jag hoppade ner och drog på mig en tjocktröja och gick upp på bryggan. Vi krängde 35 grader åt varje håll så ni kan ju föreställa er hur de kändes.

 

Det var en tilltuffsad  och trött Bell som fixade inför lunchen, städade toaletter och pysslade. På eftermiddagen unnade vi oss lite ledigt.  Vädret var perfekt och bästa Daniel drog igång badtunnan så innan middagen såg de ut såhär.